Postări populare

“Voluntar la mine acasă” Proiect al Asociației de Tineret “ONIX”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acțiune”, Măsura 1.2. “Inițiative ale tinerilor”

Luna aprilie, una plină de activități de tineret la nivelul municipiului Rm. Sărat a programat alte 4 acțiuni în cadrul proiectului “Voluntar la mine acasă”. Prima dintre ele, denumită “Voluntari pentru bătrâni” s-a desfășurat în data de 08 aprilie în cadrul Azilului de Bătrâni, acolo unde membrii echipei de implementare a proiectului au ajutat la servirea meselor, curățenie, îndeplinind totodată diferite sarcini stabilite de către personalul instituției. Componenta socială nu a fost deloc neglijată, tinerii socializând cu bătrânii de aici, împărtășind exeperiențe, purtând discuții tematice și moralizatoare, generatoare de modele de viață.
Cea de-a doua acțiune, denumită “Voluntar TiA” s-a desfășurat sâmbătă, 09 aprilie în zona centrală a orașului, precum și în liceele locale. Acțiunea a constat în distribuirea de materiale informative, purtarea unor discuții tematice, completarea unor chestionare de opinie, realizându-se totodată și o evaluare non – formală a impactului generat de proiect până în momentul de față prin intermediul chestionarelor de opinie. Totodată, au fost atrași și noi voluntari, care și-au manifestat disponibilitatea de a lua parte la viitoare activități de tineret locale, naționale și europene.
A treia activitate a lunii aprilie, “Voluntar pentru copii”, a constat în desfășurarea unor activități recreaționale, de implicare comună a voluntarilor A.T. “Onix”: fotbal, voley, desene pe asfalt și alte jocuri de implicare ce s-au desfășurat în Parcul Municipal precum și în Sala municipală de sport.
Ultima activitate a proiectului, aferentă acestei luni și anume s-a desfasurat in data de 28 aprilie, o “Conferință socială”, cu participarea celor 20 de tineri din grupul țintă, precum și a altor tineri din școlile râmnicene, ce a avut ca tematică implicarea comună în activități de includere socială a tinerilor cu probleme, bătrânilor, precum și pentru identificarea unor soluții viabile la problemele existente în relația acestora cu toate aceste categorii sociale. Înițiativa noastră a venit în întâmpinarea unor probleme identificate atât la nivelul comunității locale, cât și la nivel național, care în lipsa unor astfel de acțiuni de includere socială ar conduce la crearea unei ordini nefirești a abordării relațiilor inter-umane.
Luna mai va fi ultima din cadrul proiectului, una în care componenta ecologica va fi abordată prin desfășurarea unei campanii de ecologizare ce va fi compusă din două acțiuni, astfel: prima dintre ele se va realiza în zilele de 14 și 15 mai în localitatea Pleșești. Tinerii voluntari vor ecologiza zona în timpul zilei urmând ca seara să fie desfășurate acțiuni de socializare, într-un cadru comun grupului țintă. Continuând, în data de 28 mai, în dimineața zilei tinerii voluntari vor ecologiza străzile principale din mun. Rm. Sărat, urmând ca în după amiaza zilei să fie realizată în Parcul Municipal o expoziție în care urmare a creativității tinerilor prin modelarea materialelor colecate în mod selectiv, tinerii să creeze o “Lume ECO”, una deschisă cetățenilor care vor tranzita zona. Obiectivul acestei activități este acela de conștientizare a cetățenilor asupra importanței protejării mediului înconjurător.
Concluzionând, impactul generat ca urmare a activităților desfășurate și perspectivele asigurării continuității proiectului nostru reprezintă în fapt efecte de multiplicare a rezultatelor și implicării tinerilor din comunitatea locală, una deosebit de benefică în egala măsura tinerilor implicați, cât și comunității locale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Youth in Action

Youth in Action